achterom trimsalon hond honden trimmen scheren knippen plukken effileren vlooien terrier spaniel westy vachtverzorging ABHB
De verschillene soorten trimtechnieken

Plukken:
De bovenste dode haarlaag wordt verwijderd. Dit kan alleen als de vacht "rijp" is, dat wil zeggen het dode haar laat vrij makkelijk los en is pijnloos te verwijderen met vingers of plukmes. De nieuwe vacht krijgt hierdoor de ruimte weer te groeien. Na een goede plukbeurt waarbij de bovenste laag verwijderd wordt, blijft de onderste laag, de ondervacht, staan. Het plukken wordt toegepast op Terriers, Bouviers en andere ruwharige honden en gebeurd vaak 2 tot 3x per jaar.

Strippen:
De hond wordt bij strippen niet geplukt tot op de onderwol zoals bij het plukken. Bij strippen wordt iets meer dan de helft van de harde bovenvacht verwijderd. De bovenvacht wordt zo kunstmatig verdeeld in meerdere lagen waardoor de hond er eigenlijk het hele jaar door bedekt bij loopt. De hond komt hierdoor vaker in de trimsalon, ongeveer 4 tot 5 keer per jaar.

Scheren:
Door middel van een tondeuse wordt de vacht ingekort.  Er kan in verschillende lengtes geschoren worden, variërend van 2 mm. tot en met 16 mm. Voor scheren op lengtes van meer dan 5 mm. dient de vacht goed uitgeborsteld te zijn. De kortere lengtes worden meest toegepast op honden waarvan de vacht dusdanig vervilt is dat er geen andere optie meer is.

Knippen:
Bij het knippen wordt de vacht ingekort en gemodelleerd door middel van een schaar. Dit wordt veelal toegepast bij sterk krullende vachten. Voorbeelden van zulke rassen zijn Poedels, Maltezers en Bichon Frisee.

Effileren:
Effileren is een techniek waarbij de vacht wordt uitgedund en/of wordt ingekort met behulp van een effileerschaar. Dit is een schaar met een snijblad en een getand blad of met twee getande bladen. Deze techniek word toegepast op o.a. Spaniels, Setters, Golden Retrievers en Flatcoated Retrievers.

Borstelbeurt:
Iedere hondenbezitter weet dat zijn hond gekamd of geborsteld moet worden. Sommige mensen vinden het lastig om hun hond goed te kammen of te borstelen. De reden hiervoor kan zijn; het formaat of gedrag van de hond, tijdgebrek of gewoon omdat men het lastig vindt.
Het gebeurt regelmatig dat er honden binnenkomen die volgens de eigenaar "goed" gekamd zijn, maar waar toch op de, voor ons trimmers, bekende plaatsen klitten zitten; met name in de liezen en de oksels, maar ook achter de oren. Helaas zijn compleet vervilte honden geen uitzondering. Dit kan hele vervelende gevolgen hebben, zoals jeuk en parasieten. Als honden vervilt zijn, is het een tijdrovend en vooral ook pijnlijk proces om dit te verwijderen. In extreme gevallen is er helaas geen andere mogelijkheid dan de hond te scheren. Om dit te voorkomen kunt u uw hond ook zo nu en dan brengen voor een borstelbeurt. Eventueel doen we het samen, zodat u ik u het één en ander uitleg met betrekking tot kammen en borstelen, en u het voortaan zelf kunt doen. Uw hond loopt er dan weer keurig bij. Wanneer hij voor zijn "normale" trimbeurt komt, dan zal dit minder tijd in beslag nemen. Prettig voor u, én voor uw hond!